Kalendarz adwentowy w przedsprzedaży 20 zł taniej. 26 okienek pełnych niespodzianek!

Mixowanie nie idzie za dobrze? Coś nie działa? Spróbuj użyć innej przeglądarki, np. Edge, a my zajmiemy się naprawą. Przepraszamy!

Liofilizacja - co to jest?

Zapewne każdy z Was słyszał o czymś takim jak liofilizowane produkty. Brzmi skomplikowanie, więc czym w ogóle jest liofilizacja?

To proces w którym odwadnia się substancje (pozbawia wody) przez zamrożenie (-50 stopni Celsjusza) najczęściej przy użyciu ciekłego azotu. Musi odbywać się to odpowiednio szybko, aby na żywności nie wytworzyły się duże kryształy lodu,mogące obniżyć jego końcową jakość. Kolejnym etapem jest suszenie sublimacyjne, prowadzące do wyeliminowania ponad 90% wody w pokarmie! Na samym końcu, żywność poddawana jest suszeniu wtórnemu (dosuszaniu), które pozbywa się pozostałych cząsteczek wody. Gotowy liofilizat ma bardzo niską zawartość wody – od 1 do 1,5%. Należy pamiętać, że produkt nie traci swojego koloru, smaku i wartości odżywczej! Co więcej proces ten likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne (brak wody uniemożliwia bakteriom przetrwanie) i pozwala na długoletnie przechowywanie.

Wszystko to stosuje się w celu zmniejszenia wagi i wymiarów żywności. Produkt poddany liofilizacji może być nawet dziesięć razy lżejszy od swojej początkowej wagi.

Historia liofilizacji

Pierwotnie ten sposób przygotowywania żywności zarezerwowany był tylko dla astronautów. W latach 50-tych XX wieku rząd Stanów Zjednoczonych zlecił wyprodukowanie lekkich wagowo i bogatych w niezbędne składniki odżywcze produktów żywnościowych dla astronautów i żołnierzy. Obecnie każdy może cieszyć się z zalet liofilizowanej żywności. Przydatne jest to zwłaszcza wtedy gdy potrzebujemy zabrać dużą ilość pokarmu, a jednocześnie chcemy uniknąć nadmiernego ciężaru. Himalaiści i podróżnicy są fanami takich produktów! Niemal każdy produkt można poddać takiemu procesowi – od pokarmów stałych po płynne. Najbardziej popularne są liofilizowane owoce, warzywa, grzyby, mięso, a nawet całe dania.


Dziękujemy za artykuł Dawidowi i zapraszamy po dawkę wiedzy na jego Instagram :)

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Liofilizacja - co to jest?


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry