Fit Babka z Mixitellą
Kochasz klasyczną babkę? Poeksperymentuj z nami i spróbuj lżejszej wersji z twarogiem, porzeczką i Mixitellą
Na mniejszą formę potrzebujesz:
- 1,5 szklanki mąki (np. mix mąki gryczanej, orkiszowej i kukurydzianej, w tych samych proporcjach)
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 1x proszek do pieczenia
- cynamon
- 1x jajko
- 3 pełne łyżki syropu daktylowego
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 1,5 szklanki mleka (część można zastąpić kefirem)
- 1 starte jabłko
- skórka z cytryny i pomarańczy
- garść rodzynek
- 250 g twarogu + łyżeczka budyniu
- porzeczka
- polewa: wybrana Mixitella, tutaj Mixitella z gorzką czekoladą Uganda bez glutenu i laktozy
1) Najpierw zmieszaj suche składniki – mąkę, kokos, proszek do pieczenia, cynamon.
2) W drugiej misce połącz jajko z syropem daktylowym, olejem kokosowym, następnie dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
3) Do płynnej mieszanki następnie stopniowo dodaj suche składniki i mieszaj do połączenia się składników. Dalej dodaj skórkę z cytryn i pomarańczy, starte jabłko i rodzynki.
4) Formę posmaruj olejem kokosowym i wysyp wiórkami kokosowymi. Ok. 1/2 ciasta wylej na dół formy.
5) Wymieszaj twaróg z budyniem, lekko rozrzedź mlekiem (można także dosłodzić) oraz wyłóż na ciast.
6) Posyp twaróg porzeczką.
7) Do pozostałej części ciasta dodaj jeszcze trochę porzeczki, zamieszaj i wlej do formy.
8) Piecz w rozgrzanym piekarnika na ok. 180 stopni przez ok. 70 minut lub według potrzeby – aby skórka była chrupiąca, a ciasto upieczone wewnątrz.
9) Po wystudzeniu wyciągnij babkę z formy i polej ogrzaną Mixitellą.
10) Przechowuj w lodówce.
Uwielbiasz gotować? Masz pomysł na deser lub danie z wykorzystaniem produktów Mixit? Zrób zdjęcie i oznacz nas na instagramie lub facebooku!
Wróć do wszystkich artykułów
0 Komentarzy do artykułu Fit Babka z Mixitellą