Duuuża tuba Chrrupiącej truskawki i Chrrupiącej maliny. To się opłaca :)

Lubisz prawdziwie pikantne przekąski? Spróbuj naszych najnowszych orzeszków z habanero i limonką.

Orzeszkowy kwartet na słono w najnowszym wydaniu ze zniżką :)

Mixit na słono! Zobacz nasze wytrawne orzeszki i chrupiące sery :)

Mixowanie nie idzie za dobrze? Coś nie działa? Spróbuj użyć innej przeglądarki, np. Edge, a my zajmiemy się naprawą. Przepraszamy!

Puszyste Pancakes

Czyli placuszki sufletowe

Przepis na 3 porcje

Miękkie pancakes z kremem orzechowo-czekoladowym


Ciasto:

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 30 ml mleka
  • 20 g mąki pszennej
  • 2 białka
  • 25 g drobnego cukru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Dodatki:

Mieszamy ekstrakt z wanilii, żółtka oraz mleko. Dodajemy mąkę, łączymy w jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier i sok z cytryny.

Małą porcję białek dodajemy do masy z żółtkami. Rozrabiamy z pomocą łopatki, następnie dokładamy resztę piany i delikatnie łączymy składniki tak, by masa nie straciła na objętości.

Lekko natłuszczony rondel lub głęboką patelnię ustawiamy na niskiej mocy palnika. Wykładamy po dwie łyżki ciasta (jedna na drugiej, by placuszki były jak najwyższe), nakrywamy pokrywką na 2 minuty. Dokładamy jeszcze po łyżce ciasta na wierzch, zakrywamy na 5 minut. Placuszki ostrożnie obracamy, smażymy pod przykryciem jeszcze przez 5 minut.

Podajemy na ciepło z ulubioną Mixitellą oraz świeżymi owocami.

Za przepis dziękujemy Agnieszce Piątkowskiej.

Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Puszyste Pancakes


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry