Przepis na Wielkanocną babkę ... Z FASOLI!
Przepis na Wielkanocną babkę z FASOLI !
Zdrowo i pysznie, specjalnie dla Was na Święta :)
Głównym składnikiem dzisiejszego wpisu jest fasola. Kto powiedział, że Wielkanocny deser nie może być zarówno zdrowy i smaczny? Dodatkowo wygląda obłędnie i jest całkiem prosty w wykonaniu :) Wykorzystajcie fasolę z puszki, a zaoszczędzicie sporo czasu w porównaniu z tradycyjnym namaczaniem i gotowaniem.
BABKA PRZEPIS:
Potrzebujemy:
- 2 puszki białej fasoli
- 160 g mąki kukurydzianej
- 50 g czekolady
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 5 jajek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
Do ozdoby:
- jajeczka czekoladowe Mixit
- 150 g czekolady
- 50 ml mleka
- 100 g masła
Fasolę odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki krem.
Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku wciąż miksując.
Do masła z cukrem i jajami dodajemy posiekaną czekoladę, mąkę kukurydzianą, zmiksowaną fasolę, proszek do pieczenia, a także skórkę otartą z cytryny i sok z 1 cytryny.
Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki na babkę nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną.
Babkę pieczemy przez 50 minut w 190 stopniach C.
Studzimy w foremce, następnie wyjmujemy i oblewamy polewą przygotowaną w następujący sposób: w rondelku rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i masłem. Taką ciepłą masą oblewamy babkę i układamy na niej kolorowe jajeczka.
Przepis powstał we współpracy z Wiolą z blogu gotujimieszkaj.pl Jeżeli chcecie poczytać więcej o przygotowaniu tego przepisu, odsyłamy do Wioli ;)
ZACHĘCAMY DO WYPRÓBOWANIA!
0 Komentarzy do artykułu Przepis na Wielkanocną babkę ... Z FASOLI!