Chrupiąca czwórka w nowym zestawieniu w opłacalnej cenie. Spróbuj najlepszych lio owoców.

Zestaw na powrót do formy - wybór najbardziej fit produktów Mixit :)

Aż 7% truskawek w nowej mieszance z czekoladą i orzechami nerkowców.

Kultowy SŁONY KARMEL - zobacz wszystkie produkty

Luksusowe orzeszki z czarną truflą. Nowość warta spróbowania :)

Mixowanie nie idzie za dobrze? Coś nie działa? Spróbuj użyć innej przeglądarki, np. Edge, a my zajmiemy się naprawą. Przepraszamy!

Grillowana Caponata z orzeszkami pini i suszonymi owocami

Kuchnia wegańska to nie tylko liście sałaty. Prostota przyrządzania potraw, bogactwo składników i ciągłe poszukiwanie nowych technik inspirują coraz to większe rzesze ludzi na całym świecie.

Przygotowaliśmy dla Was wegański jadłospis na cały dzień (tutaj znajdziesz przepis na śniadanie oraz na obiad), pełny energetycznych i odżywczych składników. Ta zmysłowa uczta wypełni Was siłą i radością na cały dzień, wprawiając przy tym w pozytywny nastrój.

Żaden dzień nie obejdzie się bez jedzenia, na szczęście możemy świadomie decydować o tym co wyląduje na naszych talerzach. Pozwól sobie nabrać wiatru w żagle już dziś i spędź ten dzień z naszym jadłospisem opartym na diecie roślinnej.


wegańska caponata z orzeszkami


Pełna Romantyzmu Grillowana Caponata z Piniami i Suszonymi Owocami


Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 papryki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 duże czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 100 g czarnych oliwek
  • 30 g kaparów
  • figi
  • brzoskwinia liofilizowana
  • olej z oliwek
  • ocet jabłkowy lub balsamiczny
  • brązowy cukier
  • świeża bazylia
  • sól himalajska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1.    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190-220 stopni, w międzyczasie kroimy bakłażany w 2cm plasterki, solimy, odstawiamy na 20 minut po czym delikatnie spłukujemy sól wodą.. Paprykę i selera, także kroimy w 2cm części, cebule kroimy na grube kawałki.

2.    Wszystkie pokrojone warzywa wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, tak by na siebie nie zachodziły, równomiernie polewamy oliwą z oliwek, po czym wkładamy do piekarnika na 20-30 minut.

3.    Rozpoławiamy pomidorki i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, marynujemy w małej ilości octu, cukru i oliwie z oliwek. Po czym wstawiamy do piekarnika razem z warzywami na ostatnie 15-20 minut.

4.    W międzyczasie rozpoławiamy oliwki, siekamy figi i prażymy orzechy piniowe na rozgrzanej patelni.

5.    Gotowe warzywa i pomidory z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia, następnie mieszamy wszystkie składniki, także kapary i suszoną brzoskwinię. Doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem, oliwą z oliwek, czosnkiem wyciśniętym przez praskę.

6.    Podajemy ze świeżą bazylią i świeżym pieczywem, na przykład chlebkiem typu pita


przepis na wegańską caponatę


Smacznego!


Dariusz Rogalski, łowca smaków. Szef kuchni, który uczył się fachu pod okiem najlepszych kucharzy w jednej z restauracji Jamiego Olivera. Podróżował po świecie, pracując w różnych kuchniach, ucząc się jednocześnie typowych i mniej typowych przepisów, ostatecznie osiadając w czeskiej Pradze, gdzie z zamiłowaniem wyczarowuje gościom wegańskie cuda w jednej z miejscowych restauracji.


Wróć do wszystkich artykułów

0 Komentarzy do artykułu Grillowana Caponata z orzeszkami pini i suszonymi owocami


Komentarz

Następne artykuły

0 Koszyk Do góry