Pieczone orzechy z miodem
Kochamy orzeszki na wszystkie sposoby!
A gdy znudzi się Wam już chrupanie suchych orzechów, możecie sięgnąć po nasz przepis, dzięki któremu szybko wyczarujecie orzechowe cudo! Sami zobaczcie, jak można zamienić orzeszki i ziarna z Mixit.pl w smaczny batonik.
Ps. to doskonały przepis na jesień!
Składniki...
- 300 g mieszanki orzechowej (np. orzechy brazylijskie, migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy ziemne, orzechy makadamia, płatki kokosowe) - gotową mieszankę znajdziesz TUTAJ
- 2 łyżeczki nasion sezamu
- 5 łyżek miodu płynnego
- 2 łyżki syropu ryżowego
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
1) Nastawiamy piekarnik z termoobiegiem na temperaturę 170 stopni i foremkę (27×15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
2) Orzechy wg własnych potrzeb pokroimy w małe kawałki i w misce wymieszamy z ekstraktem z wanilii, miodem i syropem ryżowym.
3) Masę orzechową rozprowadzamy równą warstwą w foremce i starannie ugniatamy. Pomóc nam w tym może np. dno garnka. Pieczemy przez 10 minut.
4) Następnie pozostawimy orzechy w foremce do ostygnięcia, a potem wkładamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Na koniec kroimy ostrym nożem na batoniki lub łamiemy na kawałki. Przechowujemy w lodówce, by nie miękły i zjadamy w ciągu tygodnia.
Życzymy smacznego chrupania! Wejdź na Facebook i daj nam znać, jak Ci się udało ;)
Wróć do wszystkich artykułów
0 Komentarzy do artykułu Pieczone orzechy z miodem