Przepis na Pavlovą z lio owocami
Przepis na delikatne ciasto Pavlova z chrupiącymi lio owocami
Ten przepis powstał we współpracy z Mają w obiektywie. Polecamy go każdemu, nawet tym, którzy nie mają jeszcze dużego doświadczenia z pieczeniem. Pavlova jest łatwa w wykonaniu i będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole.
POTRZEBUJESZ:
NA BEZĘ
3 białka
szczypta soli
200 g cukru
NA KREM
100 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru
200 g maskarpone
NA DEKORACJĘ
Ulubione owoce liofilizowane i świeże borówki.
W naszym przepisie została użyta mieszanka leśna.
Czas pieczenia bezy:
5 minut 180 C
90 minut 140 C
WYKONANIE
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Przygotuj blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o średnicy 20 cm.
Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszaj ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
Pianę wyłóż dużymi łyżkami na narysowany na papierze okrąg. Delikatnie rozsmaruj.
Wstaw do piekarnika i piecz najpierw 5 minut w 180 stopniach C, następnie zmniejsz temperaturę do 140 C i piecz kolejnych 90 minut. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa.
KREM MASCARPONE
Do misy miksera włóż mascarpone, cukier oraz śmietankę kremówkę i ubijaj przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wyłóż na wystudzoną już bezę tuż przed samym podaniem- do tego czasu trzymaj go w lodówce.
Na krem wyłóż liofilizowane owoce.
Smacznego Kochani!
WIDEO PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ
0 Komentarzy do artykułu Przepis na Pavlovą z lio owocami