Czekoladowo-malinowe papilotki
Z okazji Walentynek przygotowaliśmydla Was słodką pokusę w postaci czekoladowo-malinowych pyszności, które są tak łatwe do przygotowania, że poradzi sobie z tym nawet absolutny laik ;) Głównymi bohaterami tego dania są nasze chrupiące maliny, które od wielu lat są bestsellerem Mixit, a w kuchni można z nimi robić naprawdę magiczne sztuczki. Przygotowanie tej przekąski nie potrwa dłużej niż kilka minut, a efekt zaskoczenia dla Twojej ukochanej osoby murowany! (Nie tylko na Walentynki!)
- 250 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady
- 90 ml 30-procentowa śmietanki
- 20 g masła
- 2 łyżki likieru Grand Marnier
- Skórka z jednej pomarańczy
- Szczypta soli
- Kilka kropelek ekstraktu z wanilii
- Maliny liofilizowane (ok 30 g) - zamów TUTAJ
- Małe papierowe foremki (papilotki)
1) Pokrój czekoladę na małe kawałki i włóż do miski.
2) Śmietankę przełóż do garnuszka i podgrzewaj aż zacznie się gotować. Wtedy szybko dodaj masło, a kiedy tylko się ono rozpuści, zdejmij garnek z ognia.
3) Zalej czekoladę gorącą śmietanką i dobrze wymieszaj. Czekolada powinna się rozpuścić. Jeżeli nie, podgrzej garnek w większym garnku z gorącą wodą i mieszaj aż czekolada stanie się płynna.
4) Dodaj likier, skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.
5) Kiedy czekolada się schłodzi, wyjmij ją z lodówki i wydłubując kawałki za pomocą łyżki, zrób w dłoniach kuleczki.
6) Skrusz w misce maliny liofilizowane i przesiej je przez sitko, żeby usunąć nasionka.
7) Gotowe kuleczki obtocz w proszku malinowym. Potem włóż je do papierowych foremek i umieść w lodówce.
Życzymy smacznego!
Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, nie zapomnij podzielić się znami zdjęciem końcowego efektu (lub całego twórczego procesu) na naszym Instagramie i Facebooku!
Instagramie! ;)
Wróć do wszystkich artykułów
0 Komentarzy do artykułu Czekoladowo-malinowe papilotki