Ciasteczka z ksylitolem i Mixitellą
Ciasteczka idealne, wypełnione w środku kremem czekoladowo-orzechowym. Słodzone ksylitolem, dzięki czemu można je pochłaniać bez wyrzutów sumienia :)
Składniki na około 20 mniejszych lub 16 większych szt. :
- 100 g miękkiego masła
- 80 g ksylitolu
- 1 jajko
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- krem czekoladowo-orzechowy Mixitella
Masło ucieramy z ksylitolem na jasną masę. Następnie dodajemy jajko, miksujemy. Na koniec dodajemy wszystkie suche składniki. Ciasto miksujemy na gładko pod koniec formując dłońmi kulkę. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 16 lub 20 części jak wolimy. Formujemy kuleczki i każdą spłaszczamy palcami. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę kremu czekoladowego. Zalepiamy ciastka i formujemy z nich znowu kulki. Układamy na blaszce w sporych odstępach, gdyż rosną dosyć duże. Aby mocno się nie rozlewały można schłodzić przed upieczeniem ok 10min. Pieczemy ok 12 minut w temperaturze 180 °C.
Zobacz aż 10 smaków Mixitelli, których możesz użyć do wypełnienia ciasteczek!
Dziękujemy za przepis just.a.now :)
0 Komentarzy do artykułu Ciasteczka z ksylitolem i Mixitellą